Min oselvar

Rune og Ruth Søvik: Vår gamle Oselvar er i Lysefjorden og blei pussa opp sist år. Den er rundt 90 år. Den blei laga av bord som Ikkje var av dei finaste. Den er Ikkje så brei som vanlig. Mellomting av vanlig og kapproingsbåt.

Jeg har dessverre ikke noen Oselvar nå, men fikk lyst å sende et par bilder og noen ord om hvor mye Oselvaren har betydd for meg. I den lærte jeg å bli trygg på sjøen, var med far på mange roturer i Fanafjorden. Vi hentet sekker med spon til grisen som vi hadde, fulllastet

båt. Det ble fraktet tømmerstokker som ble til ved. Og selvfølgelig alle fisketurene. Når far hadde fridag stakk han avgårde i Oselvaren, rodde til Marsteinen og var vekke hele dagen til seint på kveld.
Jeg lærte å ro og drev en stund på med å frakte badegjester over til Fanaholmen og hentet de igjen til avtalt tid, da var jeg 9-10 år.
Vi hadde seil til Oselvaren og broren min lærte meg å seile litt (var ikke så veldig god akkurat).

Da jeg ble litt større var venner med på fine roturer og mange fikk lære å ro i den Oselvaren. Jeg har veldig mange gode minner knyttet til Oselvaren.

Det eldste bildet jeg sender er fra 1924. Bildet er fra Fanahammeren, min mor Gerd Marie Solheim er 12 år og sitter i rangen, hennes mor Anna Walle er med i båten og Ragnhild Walle står på land.

Det andre bildet er fra 1968 og samme plass. Der er det jeg som kommer tilbake etter seiltur og telttur  i Fanafjorden

Med vennlig hilsen Gunn Solheim

 

Har vore så heldig å arva eit fantastisk stort og flott naust og der det i generasjoner har vorte bygd Oselvarar. Eit naust med sjel og eit naust for sjela, – og skulle det ikkje der vore ein Oselvar?

Me var tilfeldigvis på Os ein laurdag då Oselvarverkstaden var open, og med ende der inne som fleire gongar før. Me spurde oss for om de visste om Oselvar for salg. Bak oss i køen står det ein mann som har naust på andra sio av elvo og han hadde ein Oselvar hengjande i taket på naustet sitt og denne var me så heldige å få kjøpa!

Oselveren er bygget i 1971 eller 1972

Hilde Terese Haakonsen: Vår oselvar er fra 1958. Den holder til i skjærgården utenfor Lillesand og er høyt elsket.

Den vart bygd av Nils Drange eller Øvensnilsen som han vart kalla her på Drange.

Dette er ein båt med 2 par årer og med segl til å rigga opp, Segla har me kun brukt ein gong og som ikke var heilt vellukka då det var alt for lite vind.

Gro Drange Lothe